AutoEchtemannenMannenzaken

BPM? Hoe bereken je dat eigenlijk?

Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om een auto uit het buitenland te importeren. Dit kan verschillende redenen hebben. Soms is een bepaald soort merk of type enkel in het buitenland verkrijgbaar. Daarnaast kunnen de prijzen in het buitenland lager lijken. Maar is dat wel echt zo? Om die vraag te kunnen beantwoorden, is het verstandig om de BPM te berekenen. Maar hoe pak je dat het beste aan? Maak je gebruik van een speciale BPM calculator of kan je dit ook zelf doen? Wij gingen op onderzoek uit.

Wat is BPM precies?

Voordat we het over het berekenen van de BPM gaan hebben, is het eerst belangrijk om te weten wat dit precies inhoudt. Als je een leek bent in het importeren van auto’s, kunnen wij het ons goed voorstellen dat deze term je niet bekend in de oren klinkt. BPM wordt immers enkel gevraagd bij het importeren van auto’s. Voluit staat deze term voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Voor iedere auto die geïmporteerd wordt naar Nederland, wordt een bepaalde hoeveelheid BPM gevraagd. Hoe hoog dit bedrag is, hangt van meerdere factoren af. Denk bijvoorbeeld aan het type auto, de CO2 uitstoot, enzovoorts.

CO2 uitstoot auto

Bij het importeren van een auto uit het buitenland zal je logischerwijs voor veel extra kosten te staan. In sommige gevallen ben je echter nog steeds goedkoper uit als je de auto uit het buitenland haalt. Dit is echter niet altijd het geval. Daarom is het verstandig om de hoogte van de BPM vroegtijdig te berekenen, zodat je zeker weet of jouw beslissing wel of niet rendabel is.

Verschillende factoren die de hoogte van de BPM beïnvloeden

Voordat je de BPM kunt berekenen wil je natuurlijk wel weten met welke factoren je rekening moet houden. De overheid is de afgelopen jaren druk bezig geweest om de CO2 uitstoot van auto’s te verminderen. Daardoor zullen zij logischerwijs de uitstoot van geïmporteerde auto’s in de gaten houden. Hierbij geldt: hoe hoger de CO2 uitstoot, hoe hoger de BPM. Hiermee proberen zij de verkoop van minder milieuvriendelijke auto’s onaantrekkelijk te maken.

Bovendien speelt ook de mate van luxe van de auto een belangrijke rol. Hoe hoger de catalogusprijs is, hoe hoger de BPM zal worden. Zeker als deze ook nog eens met allerlei bijzondere gadgets en extra’s is uitgerust.

Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met het bouwjaar van de auto. Over nieuwere en apartere auto’s betaal je logischerwijs ook meer BPM. Wanneer een auto reeds eerder is gebruikt, kan dit juist weer gunstige gevolgen hebben voor de BPM. Kortom: een ingewikkelde som!

Hoe bereken je de BPM?

De hoogte van de BPM is hoogstwaarschijnlijk doorslaggevend in jouw beslissing om een auto te importeren. Gelukkig kan je met behulp van bovenstaande factoren zelf al een beetje berekenen wat de hoogte van deze belasting zal zijn. Overigens is het ook mogelijk om daar een online calculator voor te gebruiken.

Wil je toch over meer zekerheid beschikken of kom je er helemaal niet uit? Spreek dan je zorgen uit bij een gespecialiseerd importbedrijf of een erkende autodealer. Zij kunnen jou precies vertellen met welk bedrag je rekening moet houden en of het wel of niet rendabel is om te importeren.

Geef een reactie

Inline
Inline