EchtemannenMannenzaken

Boompaal, boomband, boom

De hovenier die je opdracht hebt gegeven om je landgoed te onderhouden is heerlijk buiten jonge boompjes aan het planten. Je ziet hem bezig vanuit je woonkamer en het geeft je een plezierig gevoel. Alleen gaf het weerbericht aan dat het later op de dag behoorlijk gaat waaien en je vraagt jezelf af hoe die jongeman het gaat redden. Aan het eind van de dag al die jonge bomen weer plat op het land, daar zit je niet op te wachten. Maar hup, daar gaat alweer een boompaal de grond in naast een net geplant boompje.

Met rubber boomband bevestigt hij vakkundig de boompaal aan de boom. Dan de volgende, eerst het boompje in het gat, dan de boompaal ernaast en daarna met rubber boomband in een mooie en vloeiende achtvorm de paal aan de boom vastmaken. Hij weet door ervaring dat hij de boompaal het beste aan de zuidwestelijke windkant van de boom kan plaatsen. De bovenkant van de paal laat hij niet tegen de kruin van de boom aankomen, want dan kunnen de takken beschadigen. Op die manier laat hij kroon lekker vrij en kan die op zijn eigen natuurlijke wijze vrij bewegen. Je staat ervan versteld hoe vakkundig die jongen zijn werk doet.

Rubber boomband

Op ongeveer anderhalve meter van de grond, mag ook ietsje minder, bevestigt hij nu het boomband. De boombinder van rubber verbindt hij met een gebruikmaking van een 8-vorm aan boompaal en de stam van de boom. De hovenier weet dat het boomband de stam van de boom steeds zal blijven vasthouden als de wind sterker wordt. Om die reden zet hij de boom ook achter de boompaal, dat wil zeggen aan de noordoostelijke kant van de paal. Anders duwt de wind de boom tegen de paal en heeft het boomband totaal geen nut. Hij zal straks de landgoedeigenaar aanraden de banden elk jaar even te laten controleren zodat deze niet in de stam in kunnen groeien.

Rubber boomband 

Meerdere palen, meer binders, één boom

Hij komt wel eens op plekken waar het met één boompaal een beetje aanmodderen blijft. Op een verhoogd terras, op een kaal stuk land op een heuveltje of op een landtong kan de wind zo nu en dan uit onverwachte hoek komen. Dan zet hij de boom vast met 2, 3 of in sommige gevallen zelfs wel met 4 boompalen vast. De boom houdt hij als de belangrijkste gast precies in het midden. Hij gebruikt dan ook net zoveel boombinders: aan elke paal één. En hij zorgt ervoor dat de boom mooi recht blijft. Bovendien zet hij dan ook de palen aan elkaar vast met tussenlatten. De wind zal de hovenier niet pakken!

De rij bomen langs je oprijlaan

Je krijgt door het bezig zien van de jongeman inspiratie en loopt eens naar de oprijlaan. Er zitten nogal wat bandensporen in het gras aan beide zijden van het grint. In gedachten zie je twee mooie bomenrijen langs de oprijlaan verrijzen maar je bedenkt je tegelijkertijd dat er dan bij elke boom meerdere boompalen zullen moeten staan. Op die manier zullen de bomen dan beter beschermd zijn en ook zal men er wat lastiger tegenaan rijden, kunnen we weer eens wat vrienden uitnodigen!

Al deze boomverzorging producten zijn te verkrijgen voor bedrijven op de webshop van buma.com.

Geef een reactie

Inline
Inline