Algemeen

Bijzondere sectionaaldeuren in het nieuwe Depot Boijmans van Beuningen

Recent opende koning Willem-Alexander de deuren van depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Een bijzonder gebouw, door zijn ronde vorm en spiegelende gevel, maar ook door zijn functie als opslag en tegelijkertijd tentoonstellingsruimte van de gehele kunstcollectie van het naastgelegen museum. Een unieke combinatie van functies, want geen enkel ander museum is in staat om haar gehele kunstcollectie aan bezoekers te tonen.

Het gebouw dat door architectenbureau MVRDV ontworpen is, is het toonbeeld van duurzaamheid, uitgerust met moderne technieken en materialen. Over elk detail is nagedacht, niet alleen over de buitenkant, maar ook over de binnenkant. Er zijn achter de schermen diverse compartimenten met verschillende klimaatzones die afgesloten moeten kunnen worden. Omdat het om smalle, hoge ruimtes gaat en er veel installaties aan het plafond aanwezig zijn, is er gekozen voor Compact sectionaaldeuren van Rolflex.

De juiste deur kiezen

De Compact deuren zijn speciaal omdat ze hun panelen opvouwen boven de deuropening. Hierdoor worden zaken als verlichting en afzuig- of klimaatinstallaties die zich aan het plafond bevinden niet gehinderd. Standaard sectionaaldeuren lopen in hun geheel over rails onder het plafond door. Deze plafondconstructie zit vaak in de weg bij het installeren van klimaat-, sprinkler- of andere installaties. Ook kan een sectionaaldeur de verlichting blokkeren bij het openen. Door het compacte systeem van Rolflex, konden alle installaties tot vlak achter de deur geïnstalleerd worden.

In dit project is gekozen voor volledig glazen deuren, zodat er voldoende zich is op wat zich achter de deur bevindt. In het depot kunnen de deuren worden geopend met een pasje of tag, waardoor medewerkers gemakkelijk door het gebouw kunnen bewegen en ongewenst bezoek in bepaalde ruimtes wordt buitengesloten.

Over Rolflex

Rolflex maakt al 25 jaar deze Compact bedrijfsdeur op maat in de fabriek in Ulft, Gelderland.  Inmiddels wordt de deur vanwege het unieke vouwsysteem over de hele wereld gebruikt door klanten als Ferrari en McLaren, maar uiteraard ook door veel bedrijven in Nederland. Naast Depot Boijmans zijn Rolflex deuren in Nederland onder andere ook te vinden in de Johan Cruijff Arena en  de pitstraat van TT Assen.

Geef een reactie

Inline
Inline