AutoEchtemannenMannenzaken

Besparen op de autoverzekering doe je zo

Wil je binnenkort een nieuwe auto gaan kopen? Dan ben je je wellicht ook al aan het oriënteren op het gebied van autoverzekeringen. Hoewel dit waarschijnlijk niet de leukste klus is, is het wel heel belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden. Een autoverzekering is voor iedere automobilist in Nederland verplicht. Je moet jezelf minimaal WA laten verzekeren voordat je de weg op mag. Regel de verzekering daarom altijd direct zodra je het kentekenbewijs van je nieuwe auto in handen hebt.

Automobilisten verkijken zich vaak op de kosten van de autopremie. Je betaalt al gauw meer dan je in gedachten had. Hoewel autoverzekeringen inderdaad steeds duurder lijken te worden, kan je hier wel enig invloed op uitoefenen. In dit artikel helpen we jou graag bij het besparen op de autoverzekering. Met de volgende tips moet dat zeker gaan lukken.

Kies de juiste dekking

Bij het afsluiten van een autoverzekering is het belangrijk om allereerst de dekkingsgraad in overweging te nemen. In hoeverre wil je jouw auto verzekeren tegen schade? In Nederland is een WA verzekering in elk geval verplicht. Bij deze verzekering wordt er enkel uitgekeerd wanneer er schade bij de auto van een derde partij wordt aangericht. Schade aan de eigen auto wordt nooit vergoed. Je kunt ervoor kiezen om deze dekking uit te breiden en te kiezen voor WA beperkt casco (ook wel WA+ genoemd) of WA volledig casco (de allrisk verzekering).

Voor welke dekking je kiest is voornamelijk afhankelijk van de leeftijd en waarde van de auto. In de meeste gevallen kun je de juiste dekking via het onderstaande schema vinden:

Leeftijd van de auto Dekking
0-5 jaar Allrisk verzekering
6 – 10 jaar WA beperkt casco verzekering
10+ WA verzekering

Let op: dit tabel geldt enkel voor ‘standaard’ auto’s. Wanneer je over een zeer bijzondere auto beschikt is de kans groot dat de auto ook na heel wat jaren nog veel geld waard blijft. In dat geval is het verstandig om voor een hogere dekking te kiezen.

Autoverzekeringen vergelijken

Veel mensen maken de fout om lukraak een verzekeraar uit te kiezen en hier vervolgens altijd bij te blijven. Weet echter wel dat de premies per verzekeraar ontzettend kunnen verschillen. Het loont dan ook zeker om eerst goed vergelijkend onderzoek te doen. Zo weet je zeker of je de voordeligste deal te pakken hebt.

Ook als je al een tijdje een autoverzekering hebt, blijft het verstandig om te vergelijken. Doe dit minimaal één keer per jaar. Door leuke welkomstacties kan het soms heel aantrekkelijk zijn om de overstap te wagen. Bovendien kan de premie ook per auto verschillen. Zorg er daarom altijd voor dat je verzekering op je auto en persoonlijke situatie is aangepast. Zo kan je al snel tientallen euro’s per jaar besparen.

Betaal kleine schades zelf

Heb je schade gereden, maar kost het relatief weinig om dit te herstellen? Dan kan het slim zijn om de kosten zelf te vergoeden. Natuurlijk mag je er bij een allrisk verzekering ook voor kiezen om deze bij de verzekeraar op te geven en zal deze ook vergoed worden, maar hierbij verlies je wel een deel van je no-claimkorting. De premie van je autoverzekering stijgt daardoor. Soms ben je dan ook op de lange termijn goedkoper uit als je kleine schades zelf betaalt.

Geef een reactie

Inline
Inline