Algemeen

Beslaglegging: hoe werkt dat eigenlijk?

Ben je al weken, maanden of zelfs jaren aan het wachten op je geld? Krijg je op geen enkele manier contact met de debiteur en drijft dit je langzaam tot waanzin? Inmiddels raakt je geduld een beetje op terwijl je netjes wacht tot de betaling van de facturen zijn verricht. Sommige mensen blijven zelfs zo lang wachten dat ze naar verwachting nooit meer iets terug zullen zien van hun geld. Dat wil je uiteraard voorkomen! Door juridische stappen te zetten en te eisen dat er beslag gelegd gaat worden op alles van de debiteur, zorg je ervoor dat het balletje razendsnel gaat rollen. In dit artikel vertellen we hoe beslaglegging eigenlijk werkt en wat het verschil is tussen executoriaal- en conservatoire beslag.

Zo werkt beslaglegging

Als je juridische stappen wilt nemen is het eerst belangrijk dat je hier een professioneel team van incasso advocaten voor inschakelt. De advocaat zal om alle gegevens van de debiteur vragen en ook de openstaande facturen worden gedeeld. Vervolgens wordt er een rekest gemaakt voor de rechtbank. Zij doen uitspraak of er recht is op beslaglegging. Dit wordt vervolgens uitgevoerd door de deurwaarders. Er ligt beslag op de debiteur totdat deze alle openstaande facturen heeft betaald. Het is mogelijk om beslag te leggen op de volgende zaken:

  • Beslag leggen op de klanten van de debiteur
  • Beslag leggen op de bankrekeningen van de debiteur
  • Beslag leggen op alle grote materiële zaken en panden van de debiteur, denk aan auto’s, machines, bedrijfspand en woning.

Veel mensen twijfelen om ook daadwerkelijk een incasso advocaat in te schakelen voor enkele openstaande facturen. Toch is de kans dan groot dat je spreekwoordelijk naar het geld kan fluiten én dat is natuurlijk hartstikke zonde van je tijd en werk in het werk voor de debiteur. Je hebt recht op het geld en daar mag je voor op komen. De twijfel ligt hem ook vaak in de kosten van dit hele proces. Want wat kost het jou precies? Veel incasso advocaten werken met een ‘no cure, no pay’ mentaliteit. Bovendien zijn de uiteindelijke kosten van de rechtszaak ook voor de debiteur als de beslaglegging wordt goedgekeurd.

rechtzaak

Het verschil tussen executoriaal- en conservatoire beslag

Soms komt het voor dat er een serieuze angst is dat geld of materiële goederen worden doorgesluisd, zodat er verlies is van waardevolle spullen. Om dit te voorkomen kan je ervoor kiezen om conservatoire beslag te leggen. Hierbij leg je beslag vóórdat je ook echt executoire toestemming hebt verkregen. Het doel hiervan is om te voorkomen dat de debiteur, voordat de rechter uitspraak heeft gedaan, de geëiste objecten wegmaakt. ‘Van een kale kip kun je niet plukken,’ is het uitgangspunt waarmee dit gedaan wordt. De debiteur zorgt ervoor dat er niks meer te halen is. Conservatoir beslag is dus eigenlijk een preventieve maatregel, een maatregel die je gebruikt om jouw geld of objecten veilig te stellen tot de uitspraak. Voor conservatoir beslag is het verlicht om eerst toestemming te krijgen van de rechtbank. Hierbij is het verplicht om een incasso advocaat in te schakelen. De rechter moet er van overtuigd zijn dat het beslag niet kan wachten tot de uitspraak, alvorens hij toestemming zal geven.

Geef een reactie

Inline
Inline