Algemeen

Alles wat je moet weten als je begint met boksen

Boksen wordt steeds populairder in Nederland en voor veel mannen is het een stoute jongensdroom om ook een keer in een ring te mogen staan. In gedachten hoor je mensen juichen en zie je hoe jij de ene naar de andere tegenstander neerhaalt. In de realiteit ligt dit natuurlijk heel anders. Boksen is geen sport waar lichtjes over gedacht mag worden. Het vraagt veel van je kracht en spieren en wordt ook als cardiotraining vaak toegepast. Je hart slaat een paar slagen harder en je energieverbruik rijst de pan uit als de adrenaline door je lijf schiet. Ben jij al klaar om de eerste stap in de ring te zitten? Wij vertellen je alles wat je moet weten als je begint met boksen.

Dit heb je nodig als je gaat boksen

Voordat je de eerste stap in de ring zet, is het belangrijk dat je een aantal dingen aanschaft. Zo mag een boksbandage of binnenhandschoen niet ontbreken in jouw sportinventaris. Tijdens het boksen krijgen je polsen en handen veel te verduren. Door middel van een bandage of binnenhandschoen zorg je voor extra bescherming. Zo verklein je de kans op blessures. Ook boksschoenen mogen niet ontbreken in je collectie. Deze schoenen zijn ontzettend licht, waardoor het voelt alsof je op blote voeten loopt. Tegelijkertijd worden je voeten optimaal beschermd tegen invloeden van buitenaf. Boksschoenen zijn steeds vaker verplicht in de ring.

boksschoenen

 

Tip: schaf ook een mondbeschermer aan. Deze kunnen vaak bij een sportschool gekocht worden. Zo bescherm je je gebit tegen ongelukkige stoten en valpartijen.

Het springtouw is je beste vriend

Het springtouw wordt door veel mannen nog steeds als kinderspeelgoed gezien. Niet is echter minder waar. Het springtouw wordt tegenwoordig niet alleen regelmatig ingezet bij cardio, maar ook bij krachttrainingen en boksen. Het springtouw is de ideale manier om binnen een korte tijd veel calorieën te verbranden en de conditie te verhogen. Boksers maken al jarenlang gebruik van het springtouw tijdens hun trainingen. Ga je binnenkort een sprong in het diepe wagen? Vergeet dan vooral niet je springtouw mee te nemen.

springtouw

Ik ben bang om gewond te raken, wat nu?

Voor veel beginnende boksers is het enorm spannend om opeens in de ring te staan. Ze zijn bang om direct met een blauwe oog en drie tanden minder de ring te verlaten. Gelukkig wordt hier zeker rekening mee gehouden. Een trainer zal je nooit zomaar aan je lot overlaten als je pas bent begonnen. Je leert eerst verdedigings- en aanvaltechnieken en de trainer blijft er continue bij. Daarnaast hoef je enkel te spelen tegen mensen van hetzelfde niveau, hierdoor is de kans op verwondingen minimaal. Ben je toch bang voor een blauw oog? Blijf dan lekker in beweging. Hoe meer je beweegt, hoe kleiner de kans is dat je geraakt wordt.

Bij boksen geldt, net als bij elke andere sport, dat je moet blijven trainen om te verbeteren. Alleen een goede training kan ervoor zorgen dat jij als winnaar de ring verlaat. Bedenk echter wel dat blessures of kleine verwondingen er soms gewoon bij horen. Dit is immers bij elke sport het geval.

 

Geef een reactie

Inline
Inline