Algemeen

Autoverzekering afsluiten: zo vind je de verzekering die bij jou past

In Nederland is het verplicht om bij de aanschaf van een auto minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Zo wordt voorkomen dat je bij het berokkenen van schade de kosten van de tegenpartij niet kunt vergoeden. Hoewel een autoverzekering verplicht is, weten maar weinig mensen waar ze echt op moeten letten bij het afsluiten van deze verzekering. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je de kosten zo laag mogelijk houdt? Is een goedkope autoverzekering ook direct het meest effectief? En voor welke autoverzekering kies je? Blijf je bij de minimale WA-verzekering of kies je toch voor een WA beperkt- of volledig casco verzekering? In dit artikel leggen we uit hoe je eenvoudig de verzekering vindt die bij jou past.

Voor welke dekking kies je?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke verzekering voor jou het meest geschikt is. Maar waar let je dan op? Over het algemeen is de leeftijd van je auto een goede graadmeter bij het bepalen van de hoogte van de verzekering. Hierbij kun je met de volgende richtlijnen rekening houden:

WA-verzekering

Een WA-verzekering is voor iedere automobilist in Nederland verplicht. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Dit is de minst uitgebreide autoverzekering in Nederland. Bij deze verzekering worden enkel de schades bij andere partijen vergoedt. De schade aan eigen auto zal nooit voor een vergoeding in aanmerking komen. Deze verzekering wordt over het algemeen aangeraden bij oudere auto’s. Is jouw auto ouder dan 10 jaar? Dan is deze het waarschijnlijk niet meer waard om gerepareerd te worden nadat je schade hebt gereden. In dat geval is een WA-verzekering ruimschoots voldoende.

WA beperkt casco

De WA beperkt casco verzekering (ook wel WA+ in de volksmond genoemd) is een iets uitgebreidere versie dan de standaard WA-verzekering. Hierbij ben je niet alleen verzekerd schade aan derden, maar is de eigen auto bij sommige incidenten ook verzekerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ruitschade of diefstal van onderdelen of de auto zelf. Deze verzekering is vooral geschikt voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar.

WA volledig casco

Een WA volledig casco (ook wel allrisk verzekering genoemd) is de meest uitgebreide autoverzekering in ons land. Hierbij ben je niet alleen verzekerd voor schade aan derden, maar zal ook je eigen auto maximaal verzekerd zijn. Zelfs bij schade die door eigen schuld zijn gereden, keert de verzekeraar uit.

Let op: hoewel een allriskverzekering heel veel schades dekt, zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Lees daarom zorgvuldig de polis door, zodat je zeker weet of je voor een vergoeding in aanmerking komt.

Autoverzekeringen vergelijken

Autoverzekeren vergelijken is erg verstandig. De premie van de autoverzekering hangt van meerdere factoren af. Hierbij speelt o.a. de persoonlijke situatie een belangrijke rol. Denk hierbij aan leeftijd en woonplaats van de automobilist. Ook de geschatte waarde van de auto is uiteraard van belang. Met een vragenlijst probeert iedere verzekeraar een inschatting van het risico te maken. Hierop wordt vervolgens de premie bepaald.

Hoewel de meeste autoverzekeringen van deze vergelijking gebruik maken, betekent dit niet dat je overal dezelfde premie betaalt. Dit hangt volledig van hun eigen regelgeving af. Daarom kan het geen kwaad om de verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo bespaar je al snel tientallen euro’s per maand op je autoverzekering. Vergelijken loont!

Geef een reactie

Inline
Inline