EchtemannenMannenzaken

Alles wat je moet weten over werken in de elektrotechniek

Voor veel mannen was het een jongensdroom om te werken in de elektrotechniek. Werken met elektriciteit heeft altijd iets magisch gehad. Met je eigen handen meterkasten bouwen en elektriciteitskabels omleggen, het klinkt bijna als een onmogelijke taak. Toch is het zeker mogelijk en schort het aan goede mensen in de elektrotechniek. Ben jij al tijden op zoek naar een manier om jezelf om te scholen of kom je pas net van school en weet je nog niet zo goed wat je wilt doen? Dan is een opleiding in de elektrotechniek precies wat je zoekt. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over werken in de elektrotechniek.

elektrorechniek opleiding

Welke opleidingen heb je nodig?

Voor werken in de elektrotechniek is het belangrijk dat je altijd blijft leren. De techniek ligt nooit stil, waardoor het enorm belangrijk is dat je jezelf blijft ontwikkelen. Slechts één diploma halen, is dan ook niet voldoende om dit werk succesvol uit te voeren. Je wordt pas echt vakbekwaam door mee te gaan met de huidige ontwikkelingen. Bovendien zijn sommige cursussen en extra opleidingen verplicht. Denk bijvoorbeeld aan de NEN 3140 training, waarbij er voldaan moet worden aan de Arbowet. Deze trainingen worden gegeven om werknemers zo veilig mogelijk met elektriciteit om te laten gaan. Daarnaast moet je je kennis ook regelmatig blijven bijspijkeren. Je bent niet klaar nadat je een diploma op zak bent. Vind je het niet erg om te leren en heb je alles over voor een fijne baan in de elektrotechniek? Dan is dit zeker wat voor jou.

Over het algemeen kan je beginnen met een opleiding in de elektrotechniek op het MBO. Vaak gaat het hierbij om een werken/leren traject. Ook zijn er opleidingen op het HBO te vinden. Hoe hoger de opleiding, hoe beter de uitzicht op een baan is. Daarnaast kun je op het HBO ook leren voor een leidinggevende functie in deze sector.

opleiding techniek

Waarom elektrotechniek?

De afgelopen jaren is de hoeveelheid werknemers in de elektrotechniek gestaag afgenomen. Dit heeft veel te maken met het feit dat mensen veel langer door willen leren en hierdoor hogere posities willen bereiken, maar ook omdat elektrotechniek wat minder bekend is bij de jeugd. Toch is het een zeer belangrijk en technisch vakgebied in ons leven. Elektrotechniek is bijna overal aanwezig. Als je de televisie aanzet, denk je er vaak niet bij na dat dit enkel kan als hij goed aangesloten is op het elektriciteitsnetwerk. En wat dacht je van de verlichting en apparaten op de werkvloer? Zonder elektriciteit is het wooncomfort extreem laag en kunnen de meeste bedrijven hun deuren sluiten. Heb je ook wel eens stilgestaan bij het belang van elektriciteit in het ziekenhuis? Hier liggen mensen die compleet afhankelijk zijn van de elektrotechniek. Zonder deze techniek zouden zij niet lang blijven leven. Dat geeft je werk toch wel heel veel voldoening!

Elektrotechnici zijn van essentieel belang voor een goed werkend elektriciteitsnetwerk. Zij leggen elektriciteit aan, richten meterkasten in en onderhouden de netwerken die ze aangelegd hebben.

Geef een reactie

Inline
Inline