EchtemannenGadgets & cedeausMannenzaken

Alle ins en outs over… de braadpan!

Een ouderwets lekkere maaltijd bereiden doe je met behulp van een klassieke braadpan, zo eentje die je moeder en/of je oma altijd gebruikte(n). Braden staat ook bekend onder te termen braiseren, sudderen, smoren of stoven. Je gerecht wordt eerst aangebraden op een hoge temperatuur, waarna het langzaam gegaard wordt – oftewel, het blijft vanaf dan onder het kookpunt. Laat je de temperatuur té hoog oplaaien, dan krijg je een heel droog eindresultaat en dat is uiteraard niet de bedoeling.

De echte kok(kin) kan eigenlijk gewoonweg niet zonder. Maar wat zijn nu zaken waar je bij aanschaf van zo’n pan op moet letten? Hoe wordt deze precies gebruikt en waar moet ie aan voldoen? Welke soorten zijn er en wat zijn hun eigenschappen?

Door onderstaand overzicht goed te lezen krijg je op al deze vragen een antwoord.

alles over de braadpan

Het begrip ‘braadpan’

We legden net al even kort uit wat een braadpan is en waar deze voor dient. Een beetje degelijke braadpan is gemaakt van dik materiaal, zodat deze de warmte goed kan verdelen en warm houden. Zoals je zult merken is deze pannen soort dan ook relatief zwaar. Is dit niet het geval? Dan heb je niet te maken met een echte braadpan. Naar verhouding zijn braadpannen bovendien ook redelijk groot; dit is ook nodig, aangezien je er grote hoeveelheden groente, vlees of vis in moet kunnen verwerken.

Oh ja, ook belangrijk; stoven duurt redelijk lang. Begin dus vroeg met koken als je een braadpan gebruikt om je gerechten mee te bereiden.

Bovendien willen we je er graag op wijzen dat niet iedere braadpan even geschikt is voor reinigen met behulp van een vaatwasser. Laat je hierover goed informeren voordat je een keuze maakt.

De warmtebron

Heb jij een keramische kookplaat, maak je gebruik van inductie of bereid jij je maaltijden met het aloude en beproefde gas? Welke methode je ook gebruikt, bedenk je goed dat niet alle pannen even geschikt zijn voor iedere warmtebron. Kijk dus goed op het etiket en zoek de braadpan uit die je daadwerkelijk kunt gebruiken op jouw kooktoestel.

Diverse materialen

Een braadpan is een braadpan, horen we je denken? Fout! Ze zijn in diverse uitvoeringen en materialen verkrijgbaar en hebben daarmee ieder hun eigen unieke eigenschappen. We zetten ze even kort voor je op een rijtje:

Gietijzer

Braadpannen van gietijzer staan erom bekend dat ze hoge temperaturen, tot wel 190 °C, kunnen verdragen en vasthouden. Dat komt goed uit wanneer je de pan – en de inhoud, uiteraard – in de oven wilt opwarmen. De warmte wordt in een gietijzeren braadpan goed verdeeld zodat je vlees warm en mals blijft. Door je pan goed te onderhouden gaat deze nog jarenlang mee!

Geëmailleerd gietijzer

Een braadpan van dit materiaal heeft veel overeenkomsten met zijn standaard gietijzeren collega maar zal nooit gaan roesten dankzij de emaille binnenkant. Deze laag zorgt er tevens voor dat je pan geen aroma’s uit je gerechten opneemt. Voorbehandeling is niet nodig en schoonmaken zeer eenvoudig.

Geëmailleerd plaatstaal

Voordelen: dunner en minder zwaar dan een gietijzeren pan. Bovendien relatief goedkoop.

Nadeel: geen optimale warmteverdeling.

Geëmailleerd gietijzer

Roestvrij staal

Gemakkelijk te reinigen met behulp van een vaatwasser. Wel redelijk dun, zodat de warmteverdeling te wensen overlaat, tenzij je braadpan van rvs beschikt over een thermische bodem. Controleer dit dan ook voordat je tot aanschaf overgaat.

Aardewerk

Er kleven verschillende voordelen aan braad- of stoofpannen van aardewerk. Stoom zorgt ervoor dat ingrediënten gegaard worden. Dankzij de deksel blijft deze stoom binnen zodat zowel vitaminen als smaak behouden blijven. Een gebrek aan toegevoegde vetten of vloeistoffen maakt dergelijke pannen erg interessant voor eters die aan de lijn zijn.

Koper

Wie een goed gelijkmatig verdeelde temperatuur voor zijn of haar eten wil, kiest voor een koperen braadpan. Kookmateriaal van dit metaal gaat een leven lang mee en ziet er wel érg mooi uit. Maar je moet dan wel veel tijd investeren in het onderhoud ervan.

Succes met kiezen!

Geef een reactie

Inline
Inline