AutoEchtemannenGadgets & CadeausMannenzaken

Alle voordelen van een dashcam op een rijtje

In heel veel landen is het al de normaalste zaak van de wereld. Een camera in de auto om alle gebeurtenissen op de weg vast te leggen, ook wel een dashcam genoemd. Maar wat denken de Nederlanders eigenlijk over een dashcam? EenVandaag pakte dit vraagstuk begin vorig jaar op en kwam tot de conclusie dat bijna een kwart van alle Nederlanders een dashcam overweegt aan te schaffen. Een verbazingwekkend resultaat. Inmiddels leven we alweer in 2020 en zal naar alle waarschijnlijk dit percentage enkel zijn toegenomen. Maar wat maakt de dashcam dan zo populair? Van welke voordelen geniet je door dit kleine apparaatje? Wij zetten ze voor jou op een rijtje.

Bewijsvoering bij een ongeluk

 

In het buitenland wordt de dashcam voornamelijk gebruikt ter bewijsvoering bij ongelukken of agressie. Ook Nederlandse automobilisten zien dit als groot voordeel van een dashcam. Het komt immers geregeld voor dat er onduidelijkheid bestaat over de oorzaak van een verkeersongeluk. Daarnaast is het zonder getuigen heel lastig om te bepalen wie de waarheid spreekt. Een dashcam kan in dit geval meer informatie aan de politie verstrekken.

Bedenk echter wel dat een dashcam enkel de gebeurtenissen voor de auto filmt. Alles wat achter je afspeelt, kan niet goed vastgelegd worden. Hierdoor kan er een vertekend beeld van de situatie ontstaan. Een meerderheid van verzekeraars en veiligheidsbeambten zijn positief gestemd over het gebruik van dashcams ter bewijsvoering. Hiermee zou de pakkans van ‘verkeerhufters’ groter kunnen worden. Bovendien kan het bijdragen aan een snellere opsporing van mensen die vluchten na een ongeval.

Beelden voor recreatief gebruik

De beelden van de dashcam worden natuurlijk niet alleen gebruikt bij een mogelijk ongeval. Ze kunnen ook voor recreatief gebruik worden ingezet. Wanneer je bijvoorbeeld een prachtige rondreis maakt of een geweldig stukje Nederlandse natuur tegenkomt. Die beelden kun je eenvoudig vastleggen en later opnieuw van genieten, zonder dat je hiervoor gevaarlijke capriolen uit moet halen met een gewone filmcamera. Ook onverwachte gebeurtenissen, die je normaal nooit op beeld zou krijgen, kunnen met de dashcam opgepikt worden. Zo zijn er online talloze filmpjes van vliegtuigongelukken, natuurgeweld en overstekend wild te vinden. Beelden die je altijd bij blijven.

Beelden voor recreatief gebruik

Let er echter wel op dat de dashcams in sommige landen nog steeds niet zijn toegestaan. Goede voorbeelden zijn Luxemburg, Oostenrijk en Portugal. Daarnaast zijn er ook landen die dashcams verbieden als deze snelheidscamera’s kunnen signaleren. Onderzoek daarom eerst wat de wetgeving in het buitenland is, alvorens je de dashcam aansluit om op reis te gaan. Zo voorkom je onnodige boetes.

Uw dashcam beelden delen

Is het mogelijk om de gemaakte beelden online te delen? In principe wel, mits je je aan de Nederlandse privacywet houdt. Filmen op de openbare weg is altijd toegestaan. Het is echter niet toegestaan om de beelden van andere bestuurders, die eventueel een ongeval hebben veroorzaakt of agressie tonen, te delen Daarnaast mogen ook kentekenplaten niet zomaar gedeeld worden. Een kentekenplaat behoort immers tot de persoonsgegevens van de bestuurder. Wanneer je een ludiek filmpje online wilt zetten, is het dan ook belangrijk om alle kentekens en personen onzichtbaar in beeld te brengen. Alleen dan is het toegestaan om de beelden wereldwijd te tonen.

Geef een reactie

Inline
Inline