EchtemannenMannenzaken

5 tips om je huis koel te houden in de zomer

In dit artikel vind je 5 tips om je huis koel te houden in de zomer. Onze zomers worden steeds warmer en onze huizen zijn niet op deze warmte gebouwd. Daarom kan je ongetwijfeld wel wat tips gebruiken om te zorgen dat je kunt genieten van verkoeling in huis op warme dagen. Wij hebben research gedaan en gekeken hoe je zoveel mogelijk af kunt komen van warme lucht in je woning zodat je weer kunt genieten van een koel huis. We geven je handige tips om van je huis een aangename plek te maken in de zomer!

Tip 1: Zorg voor goede isolatie

Koelte in huis begint bij een goede isolatie van je woning. Een huis dat goed geïsoleerd is, zorgt voor een aangename temperatuur in huis in zowel de zomer- als de wintermaanden. Het gaat bij isolatie met name om een goed geïsoleerde buitenmuur, omdat deze muur de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten opvangt. Ook een goede dakisolatie is aan te bevelen, omdat de zon op het dak de temperatuur in huis flink kan doen oplopen, met enkele graden! Zeker huizen met een plat dak warmen enorm snel op wanneer de zon veel hitte verspreidt. Een goede dakisolatie of het aanleggen van een groen dak, naast het isoleren van de muren van je huis, is dus een goede tip om de temperatuur in huis aangenaam te houden wanneer het buiten warm is.

Tip 2: Koop een ventilator of aircooler

Gebruik van een ventilator of een aircooler zijn manieren om ervoor te zorgen dat het in huis koel blijft, terwijl de temperatuur buiten oploopt. Een ventilator zorgt niet zozeer voor een temperatuurdaling, maar doet de gevoelstemperatuur wel dalen dankzij de luchtcirculatie. Een aircooler zorgt wél voor een temperatuurdaling in huis. Je kunt zelf instellen hoeveel graden het in een kamer of ruimte moet zijn. De beste aircooler is er een met voldoende koelvermogen voor de grootte van de ruimte, zal vervolgens zorgen dat de temperatuur het gewenste aantal graden daalt.

Tip 3: Zet apparaten die warmte opwekken uit

Elektrische apparaten verspreiden veel warmte in huis. Denk hierbij aan je computer, de tv, opladers voor telefoons of iPads, maar ook een stofzuiger. Je kunt je voorstellen dat deze apparaten het alleen nog maar warmer maken in huis wanneer het eigenlijk al een paar graden te warm is. Zet daarom elektrische apparaten die warmte verspreiden uit en gebruik ze pas als het ‘s avonds wat afgekoeld is. En in plaats van ‘s avonds de oven aan te zetten voor een warme ovenschotel, kan je op een warme zomerdag beter genieten van een frisse salade. Zo hoef je de oven niet aan te zetten, wat weer warmte in huis scheelt!

Tip 4: Neem planten in huis

Planten hebben de mooie eigenschap om verfrissing in huis te verspreiden. Wanneer je planten regelmatig water geeft, hebben ze een verkoelende werking. Bovendien nemen planten warmte op en houden ze dit vast. Je kunt je huis dus niet vol genoeg zetten met planten op een warme zomerdag! Ook in de tuin en op je balkon helpen planten met het opnemen van de warmte en het verkoelen van de omgeving. Het wordt tijd voor groene vingers!

Tip 5: Verduister

Onze laatste tip? Verduister je huis wanneer het buiten warm is! Dit kan je doen door deuren en ramen te sluiten en de gordijnen of rolluiken dicht te doen. Zo houd je de warmte van de zon buiten. Je kunt de ramen, deuren en rolluiken het beste meteen in de ochtend sluiten, zodat je warme lucht geen kans geeft om naar binnen te komen. Heb je geen rolluiken? Doe dan de gordijnen voor de ramen van je woning dicht. ‘s Nachts kan je alles natuurlijk openzetten, zodat de koele avondlucht je huis kan verkoelen.

Je huis koelen in de zomer

Wil jij overdag genieten van een koel huis? Met deze 5 handige tips heb je minder last van warme of hete lucht in het hele huis. Ga dus snel aan de slag, sluit deuren en ramen, haal meer groen in huis en geniet van lagere temperaturen thuis!

Geef een reactie

Inline
Inline