EchtemannenGadgets & cedeausMannenzaken

5 Redenen om te kiezen voor een IP camera met app

Heb je ooit overwogen om een camera in huis te hangen? Bijvoorbeeld als beveiliging tegen inbrekers, of om jouw huisdieren in de gaten te houden wanneer je niet thuis bent. Er zijn diverse systemen op de markt met ieder hun eigen eigenschappen en beperkingen. Met een IP wifi camera in combinatie met een app voor smartphone of tablet kun je gebruik maken van allerlei interessante mogelijkheden. Hier zijn 5 redenen om te kiezen voor een IP camera met app.

IP camara huis

Hoe werkt een IP wifi camera?

Een IP camera verzendt de beelden die worden opgenomen via een draadloos netwerk naar een online server, waar de beelden bekeken kunnen worden via een PC browser of een app via smartphone of tablet. IP staat voor Internet Protocol, naast een stroomkabel is er geen bekabeling nodig om de beelden te versturen naar een andere locatie. Een aantal wifi camera’s beschikken ook over intern geheugen voor lokale opslag en soms is er een accu aanwezig voor het geval de stroom mocht uitvallen.

5 Redenen om te kiezen voor een IP camera met app

 

1. Je hoeft niet overal kabels te trekken

Als je een beveiligingscamera wilt plaatsen zul je met normale oplossingen kabels moeten trekken en vaak ook gaten moeten boren. Een IP camera werkt draadloos, de beelden worden via het draadloze netwerk in huis naar een server verstuurd. Wanneer je kiest voor een model met intern geheugen kun je ook lokaal zonder internet beelden opnemen en deze terugkijken. Wanneer je meer camera’s wilt installeren op verschillende plekken in en rond de woning kun je deze via een centraal smart home systeem bedienen.

2. Niet alleen voor bewaking in huis

Beveiliging zal voor de velen de voornaamste reden zijn om een IP camera in huis te halen. Maar je kunt nog meer zaken in de gaten houden zoals de kinderen die thuiskomen van school of huisdieren die in de ruimte aanwezig zijn. Houd wel rekening met de privacywetgeving voor camera’s, je mag bijvoorbeeld niet de openbare weg filmen. Bij gebruik binnen heb je geen vergunning nodig, je moet gezinsleden en gasten wel aangeven dat er opnames gemaakt (kunnen) worden. Dat geldt dus ook voor de babysitter en de schoonmaakdienst. Anders ben je strafbaar!

3. Minder apparaten nodig

Een IP camera is in feite een all-in-one systeem, bij een ouderwetse bewakingscamera moest er nog een monitor en een videorecorder aan de camera gekoppeld worden, met een draadloze camera is dat een stuk eenvoudiger. Je gebruikt gewoon de app als monitor, en de beelden worden in de cloud opgeslagen. Daarnaast heb je ook geen losse afstandsbediening meer nodig omdat alles wat je nodig hebt in de app voor je smartphone of tablet aanwezig is.

IP camara app

4. Software is te verbeteren

Hoewel de hardware niet zomaar aan te passen is, kun je met software enorm veel functionaliteit toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan beeldherkenning, er zijn IP camera’s die alleen mensen registreren en honden of katten kunnen negeren. Dat is reuze handig wanneer je de camera voor inbraakpreventie wilt gebruiken. Ook kun je digitaal op het beeld inzoomen, wanneer het een HD camera betreft kun je heel wat kleine details naar voren halen. Soms worden er jaren na aankoop nog heel slimme features aan de software toegevoegd, vaak zonder extra kosten.

5. Combinatie van app met huisautomatisering

Een IP camera wordt pas écht interessant wanneer je deze koppelt aan de rest van jouw smart home installatie. Zo kun je de camera koppelen aan een alarmsysteem, die kan weer gekoppeld worden aan de verlichting en de elektrische gordijnen. Je zult een notificatie ontvangen wanneer er onraad geconstateerd wordt, en via een IFTTT protocol kun je functies aan elkaar rijgen op basis van bijvoorbeeld functie A + B + C = resultaat D.

Goed om te weten: Hoewel de beelden van een IP camera online worden opgeslagen zijn ze niet zonder verificatie te bekijken. Daarmee wordt al jouw data beveiligd bewaard en hoef je niet bang te zijn voor digitale pottenkijkers.

Wat gebeurt er wanneer de internetverbinding uitvalt?

Wanneer de stroom uitvalt zal een wifi router zonder backup accu ook niet meer werken, dat betekent ook dat de IP wifi camera en bijbehorende app niet langer functioneren. Om te voorkomen dat de camera en bijbehorend alarmsysteem niet meer werken zijn er systemen te koop met een ingebouwde voeding én een eigen SIM kaartje waarmee via het mobiele netwerk toch data verstuurd kan worden. Daarmee kun je de woning optimaal beveiligen, zelfs wanneer de stroom en de draadloze wifi internetverbinding uitvalt.

Afhankelijk van het merk en cameratype zijn er nog veel meer mogelijkheden met een IP camera en bijbehorende app, vergelijk daarom eerst de mogelijkheden voordat je een systeem aanschaft voor thuis.

Geef een reactie

Inline
Inline