EchtemannenMannenzaken

4 tips voor jouw volgende carrièrestap

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Misschien kom je er door al dat thuiswerken achter dat alleen je collega’s je huidige baan nog een beetje te doen   maakten. Of misschien ben je zelfs je baan onvrijwillig verloren als gevolg van de coronacrisis.

Wat de reden ook is dat jij overweegt om de banenmarkt weer op te gaan: geen nood. Met deze tips vind je zo een baan waar jij straks fluitend heen gaat. Wanneer we de deur weer uit mogen om te werken, natuurlijk.

Laat je goed adviseren

Met al die vacaturewebsites lijkt het makkelijker dan ooit om zelf je nieuwe baan te vinden. Toch is het verstandig om niet meteen te beginnen met het swipen vacatures alsof het profielen op Tinder zijn.

Gebruik deze tijd om te ontdekken waar je écht blij van wordt. Praat met vrienden en familie. Vinden zij dat je huidige baan echt bij je past, of hadden ze je altijd heel ergens anders zien werken? Dit kan een goede manier zijn om te ontdekken of je zelf eigenlijk wel achter je keuzes tot nu toe staat.

Sommige uitzend- en detacheringsbureaus gaan daarin verder dan de meeste onlineplatforms. Zij bieden eerst een oriënterend gesprek om echt samen met jou op zoek te kunnen gaan naar je ideale baan. Ook in zo’n gesprek leer je veel over waar jouw talenten, maar ook waar je ambities en passie liggen.

Wel eens gedacht aan detachering?

Over detachering gesproken: heb je dat wel eens overwogen voor je nieuwe carrièrestap? Voor sommige branches is het heel gebruikelijk dat een aantal werknemers gedetacheerd wordt, in plaats van in vaste loondienst te zijn. Als werknemer ben je in dienst van het detacheringsbureau en wordt je als het ware uitgeleend aan een derde partij, waar je je dagelijkse werkzaamheden voor uit gaat voeren.

Vaak wordt bijvoorbeeld een (tijdelijke) overheidsvacature opgevuld via detachering. Daarom kan het aanmelden van jezelf bij een detacheringsbureau, een goede stap zijn voor een carrière bij de overheid zeker als je vanuit je eerdere werk een lading ervaring in jouw vakgebied met je meebrengt.

Of houd het lokaal

Kijk eens bij de verschillende gemeenten in jouw directe omgeving. Bij de gemeente zijn ze voortdurend op zoek naar nieuwe mensen die de nodige ervaring met zich meebrengen. Grote kans dus dat ze daar zitten te springen om iemand met jouw vaardigheden. En het leven van een ambtenaar is zo gek nog niet.

Werken bij de gemeente geeft ontzettend veel voldoening. Je weet

dat het werk dat je elke dag doet ten gunste komt van jouw eigen leefomgeving. Daarnaast is een functie bij de gemeente een goede aanvulling op je cv.

Pimp alvast je cv

Nu het woord dan toch al is gevallen, hebben we het tot slot nog even over je cv. Dit is de eerste indruk die je maakt op je potentiële werkgever en dus van essentieel belang om straks die nieuwe droombaan binnen te slepen.

Wees onderscheidend en maak er meer van dan dat simpele Worddocument dat al jouw prestaties en opleidingen opsomt. Laat in die opsomming sowieso de werkervaring achterwege die niet relevant is voor de functie waar je naar solliciteert. Je vakantiebaantje achter de bar in jouw studentenkroeg is waarschijnlijk niet relevant wanneer je solliciteert als beleidsmedewer groenvoorziening.

Ga voor een professionele foto. Een vakantiefoto is uit den boze. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om helemaal geen foto toe te voegen. Houd er dan rekening mee dat dit ook nieuwsgierigheid kan opwekken en dus in de hand kan werken dat men je gaat Googelen. Check dus even wat voor foto’s er dan getoond worden en ga bij jezelf na of je dan niet liever zelf de controle houdt.

Verkoop jezelf, maar wees eerlijk. Als je jezelf met een bij elkaar gelogen cv al door de sollicitatieprocedure heen weet te bluffen, dan val je snel genoeg door de mand wanneer je straks gestart bent. Dat moet je niet willen. Dus, geen valse bescheidenheid, maar ook geen valse ervaring.

En tot slot: laat jouw cv altijd door een aantal mensen nalezen. Dat doe je om spellingsfouten eruit te halen, maar ook om je te laten wijzen op zaken die niet duidelijk zijn of raar overkomen. Zo laat je in de jacht op jouw nieuwe droombaan echt niets meer aan het toeval over.

Geef een reactie

Inline
Inline