AutoEchtemannenMannenzaken

4 tips om jouw motor alvast winterklaar te maken

De R zit weer in de maand en dat betekent dat motorliefhebbers zich alvast klaarmaken voor de winter. Over niet al te lange tijd zullen de bladeren weer vallen en wordt het op de wegen te glad om nog comfortabel te kunnen rijden. Om die periode voor te zijn is het belangrijk dat je nu al nadenkt over manieren om je motor op de juiste manier te stallen én winterklaar te maken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit meer dan enkel de motor op een beschermde plek stallen. Er moet veel gebeuren om de veiligheid van de motor te waarborgen.

Een motor die voor een langere periode niks doet kan – indien deze niet op de juiste manier verzorgd wordt – op de lange termijn mankementen gaan vertonen. Het is daarom belangrijk om dit voor te zijn. Zodat je zodra het voorjaar zich weer voordoet je motor in dezelfde staat terug zult vinden. Wij geven 4 tips om je motor winterklaar te maken.

1.    Reparaties en herstelwerkzaamheden

Het najaar is de perfecte tijd om nog even de laatste klusjes af te ronden. Heb je al tijden plannen om je motorfiets op te knappen. Dan is het nu de tijd om hiermee aan de slag te gaan. Zo weet je zeker dat je favoriete voertuig na de winterstop weer heerlijk rijdt. Shop voor motoronderdelen, breng de motor naar een garage of ga zelf aan de slag met sleutelen. Zo beleef je ook tijdens het winterseizoen nog veel plezier aan je motor.

2.    Zet de motor weg met een volle tank

Het klinkt misschien vreemd om de motor eerst vol te gooien met benzine alvorens je deze voor de gehele winterstop in de stalling plaatst. Toch draagt dit bij aan een veiligere omgeving voor de motor. Wanneer je deze met een lege- of halfvolle tank plaatst, loop je het risico op condensvorming in de tank. Dit condens kan ervoor zorgen dat er roest ontstaat. En als er eenmaal roest is opgetreden kan dit voor heel veel verschillende problemen zorgen. Euvel wat je zeker moet voorkomen.

3, Maak gebruik van een acculader

Om stilstand na het winterseizoen te voorkomen is het belangrijk om gedurende de winterstop je motor continu op een acculader aan te sluiten. Hiermee behoud je een optimale conditie van de accu. Iets wat resulteert in een langere levensduur en kosten op de lange termijn voorkomt. Haal de accu bij voorkeur uit de motor en plaats deze op de acculader. Het is hierbij wel van belang dat de accu op een warme en droge plek wordt opgeborgen.

4.    Nieuwe koelvloeistof

Is de motor al wat ouder? Dan is de kans groot dat je al een tijd geen nieuwe koelvloeistof hebt toegevoegd. Een tekort aan koelvloeistof kan corrosie in de motor veroorzaken, waardoor deze minder goed zal werken en wat uiteindelijk tot enorme kosten kan leiden. Koelvloeistof is gemakkelijk zelf te vervangen indien je een klein beetje technisch bent aangelegd. Heb je totaal geen verstand van motoren en waag je je hier liever niet aan? Dan wil een motordealer bij jou in de buurt dit klusje vast wel even klaren. Bovendien kost het weinig, dus zeker even doen voordat je de motor voor een langere periode stalt. Liever voorkomen dan genezen!

Geef een reactie

Inline
Inline