Algemeen

3 tips om de informatiebeveiliging te verbeteren

Informatiebeveiliging is veel meer dan enkel techniek. De kwaliteit van de informatiebeveiliging hangt ook voor een groot deel af van het gedrag van de ondernemer en de medewerkers. Wanneer zij niet op de juiste manier met wachtwoorden en andere vormen van digitale veiligheid omgaan, dan kan dit grote gevolgen hebben voor het bedrijf. Zelfs wanneer de techniek achter de informatiebeveiliging op orde is. 

Het lastige hieraan is dat je het gedrag niet kunt toetsen. Dit is iets wat van binnenuit het bedrijf moet worden opgelost. Daarom is het van belang dat je weet wat jij kunt doen om de informatiebeveiliging te verbeteren en hoe je jouw medewerkers hier ook bij kunt helpen. Want hoewel je met behulp van digitrust.nl wel kunt testen in hoeverre de informatiebeveiliging voldoet aan de wereldwijde norm, vertelt dit niks over hoe jij met deze richtlijnen omgaat. Daarom goed om hier eens wat extra aandacht aan te besteden. Met behulp van de volgende drie tips lukt het jou eenvoudig om de informatiebeveiliging verder te verbeteren.

1. Maak gebruik van een wachtwoordmanager 


Veel mensen maken nog altijd gebruik van (te) zwakke wachtwoorden. Een sterk wachtwoord bestaat uit gewone letters, hoofdletters en leestekens. Bovendien is deze lang genoeg, waardoor het minder gemakkelijk is om de juiste combinatie te vinden. Het is niet alleen belangrijk dat je over een sterk wachtwoord beschikt, maar ook dat je niet overal hetzelfde sterke wachtwoord gebruikt. Mocht het wachtwoord toch gehackt worden, dan heeft de hacker direct toegang tot al jouw profielen. 

Maar hoe zorg je ervoor dat je al je wachtwoorden kunt onthouden als je overal een ander wachtwoord en bovenal een sterk wachtwoord moet verzinnen? Het is bijna onmogelijk om al die verschillende soorten wachtwoorden te onthouden. 


Daarom is het verstandig om een wachtwoordmanager te gebruiken. Dit is een digitale ‘kluis’ waar je al je wachtwoorden in op kunt slaan. Dat niet alleen, ook kan de wachtwoordmanager voor elke site een uniek en sterk wachtwoord verzinnen. Zo weet je zeker dat al jouw accounts uitstekend beveiligd zijn en wordt het voor hackers veel lastiger om in te breken. Een belangrijke stap in het verbeteren van de informatiebeveiliging.

2. Besteed je IT security uit 


Het is een hele klus om de informatiebeveiliging van jouw bedrijf op orde te houden. Bovendien vergt dit veel kennis en ervaring. Het zou een enorme klus worden als je je kennis zelf up-to-date moet houden. Dat zou bijna betekenen dat je verder nergens anders tijd voor hebt. Bovendien houdt het verbeteren van je IT security nooit op. Cybercriminelen worden elke dag slimmer. Daarom kun je er niet vanuit gaan dat een systeem jaren goed blijft. Wees daarom lief voor jezelf en besteed de IT security van jouw bedrijf uit.  

3. Maak medewerkers bewust van hun eigen gedrag 


Zie je nog regelmatig briefjes die op de beeldschermen worden geplakt met wachtwoorden en andere belangrijke gegevens? Dan is het echt tijd om je medewerkers meer bewust te maken van hun eigen gedrag. Wat zij kunnen doen om de informatiebeveiliging te verbeteren. Bijvoorbeeld door meekijkers te voorkomen, geen onbetrouwbare mailtjes te openen en wachtwoorden te beschermen. Het zijn de simpele dingen die al heel veel effect kunnen hebben. 

Geef een reactie

Inline
Inline