Algemeen

3 tips bij het kiezen van het juiste laminaat

Laminaat behoort tot één van de meest populaire vloersoorten van dit moment. Sterker nog, laminaat staat al jaren in de absolute favorietenlijst van onze bevolking en is voorlopig nog niet van die troon te stoten. Dat heeft verschillende reden. Allereerst kun je laminaat zo duur maken als je zelf wil, daarnaast is het relatief gemakkelijk zelf te leggen en ook nog eens eenvoudig te onderhouden. Ook is de techniek voor het maken van laminaat steeds meer aangepast, waardoor de laminaatvloeren van nu bijna niet meer te onderscheiden zijn van een échte houten vloer.

Laminaat is dan ook zeker een goede keuze. Maar die populariteit heeft wel één nadeel, want hierdoor is het aanbod ook reusachtig geworden. Waar kies je voor? Welk laminaat past bij jou? Hier vind je 3 tips bij het kiezen van het juiste laminaat.

1.    Laminaat met of zonder v-groef?

Kies je voor laminaat met v-groef of wil je dit liever niet? Deze keuze is heel persoonlijk en hangt vooral af van je eigen smaak en de rest van het interieur. In principe zijn vrijwel alle laminaatvloeren zowel zonder als met v-groef verkrijgbaar. Daarom is het belangrijk om van tevoren te bepalen wat jouw voorkeur heeft. Maar wat is nu precies het verschil?

Bij een laminaat met v-groef zijn er duidelijk groeven tussen de verschillende delen te zien. Hierdoor lijkt het laminaat qua uiterlijk meer op een houten vloer, doordat het er wat robuuster en natuurlijker uitziet. Een v-groef is soms wat duurder dan een laminaat zonder v-groef, maar dan beschik je wel over dezelfde natuurlijke uitstraling als bij een échte houten vloer. En in vergelijking met een houten vloer ben je natuurlijk zeker wel een stuk goedkoper uit.  

Wie liever van een strakke vloer geniet, kan beter voor een laminaatvloer zonder v-groef kiezen. Hierbij sluiten de delen naadloos tegen elkaar aan, waardoor je over een wat meer strakkere uitstraling beschikt. Dit heeft met name vaak de voorkeur bij moderne interieurs.

2.    Bepaal het budget

Natuurlijk speelt de prijs ook een belangrijke rol. Gelukkig hoeft dat bij laminaatvloeren geen enkel probleem te zijn. Deze vloeren zijn namelijk in werkelijk alle prijscategorieën verkrijgbaar. Van zeer goedkoop tot relatief duur. Over het algemeen blijven laminaatvloeren wel degelijk goedkoper dan pvc- of houten vloeren.

Start daarom voordat je aan je zoektocht begint eerst met het bepalen van een budget en hou je hier ook aan. Je kunt bij de meeste webshops gelukkig eenvoudig filteren op prijs.

Let op: de prijs wordt altijd aangegeven per vierkante meter. Bereken daarom eerst uit hoeveel vierkante meters je nodig hebt, zodat je zeker weet wat de totaalprijs mogelijk gaat worden.

3.    Kleur van het laminaat

De juiste kleur vinden, kan knap lastig zijn. Zeker wanneer je helemaal opnieuw begint en dus ook nog niet weet hoe de meubels eruitzien. Daarom is het verstandig om de kleur van het laminaat vooral van de grootte van de ruimte af te laten hangen. Is de ruimte klein? Maak deze dan optisch groter door voor een lichte vloer te kiezen. Ben je op zoek naar meer warmte in een ruimte? Kies dan voor een donkere kleur, dat biedt meer warmte en tijdloze uitstraling.

Heb je wel al meubels voor deze ruimte uitgezocht of staan deze er al? Hou dan ook rekening met de interieurstijl voordat je een kleur uitkiest. Zo staan zowel lichte als donkere vloeren bij de landelijke woonstijl, maar zal je bij de industriële stijl juist weer sneller voor een donkere vloer kiezen. Door rekening te houden met de grootte van de ruimte en de interieurstijl, kun je eigenlijk nooit een verkeerde keuze maken.

Geef een reactie

Inline
Inline